De 5 mooiste fietsroutes van Nederland

De lente is begonnen en het mooie weer staat al weer voor de deur. Dat betekent op de fiets naar je werk, school of tijd voor een heerlijk fietstocht door al het moois wat Nederland te bieden heeft. Hieronder geven wij jou inspiratie met de 5 mooiste fietsroutes van Nederland, volgens de ANWB. Dwars door prachtige flora en fauna ontdek je met deze tochten verschillende culturen en veel historie. De fietsroutes zijn verschillend van lengte en terrein, dus voor ieder wat wils. Benieuwd wat jouw nieuwe fietsroute gaat worden? Lees dan snel verder. 

1. De Peel (America), Limburg - 32 kilometer

Normaal gezien denk je bij Limburg waarschijnlijk gelijk aan heuvelachtig landschap en veel klimmen en dalen, maar De Peel in het nooden van de provincie ziet er heel anders uit. Je kon hier vroeger namelijk helemaal niet fietsen door het ontoegankelijk moeras, maar gelukkig is daar nu verandering in gekomen. 

De fietstocht neemt je mee door op een reis door de tijd. Een rondje geschiedenis. Je start je route namelijk in America (en nee dit ligt gewoon in Limburg 😉). Dit was vroeger een schrale heidevlakte, maar hier ligt nu voornamelijk landbouwground. Je vervolgt je route daarna naar Steegberg, Heesberg en Schatberg waar je tegenwoordig dwars door de naaldbossen heen fietst. Daarna buig je af richting Griendtsveen en vervolg je jouw route richting De Peel. 

Onderweg kun je nog stoppen bij verschillende herbergen en eethuizen voor een hapje en een drankje. 

2. Hunebedden (Ruinen), Drenthe - 49 kilometer

Met deze fietsroute, fiets je langs een aantal van de 52 bewaard gebleven Hunebedden. Tussendoor kom je nog langs een leuk theehuis voor een eventuele korte stop en zie je een Korenmolen. 

Ook de natuur wordt tijdens deze fietstocht niet uit het oog verloren, want je komt ook door natuurgebied Holtingerveld. In de middeleeuwen week het bos voor heide. Echter tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten de Duitsers er een vliegveld van. Door de hevige bombardementen heeft de natuur weer de kans gekregen zichzelf te herstellen. Hierdoor kan jij nu fietsen door prachitge bossen, heide, vennen en stuifzand. 

Als laatste fiets je ook nog langs Nationaal Park Dwingelderveld en door het Dwingelderbossen tussen Anserden en Ruinen. In het voorjaar staan hier de prachitge krentenbomen in de bloei. 

3. Buitenplaatsen langs de Vecht, Utrecht - 43 kilometer

De Utrechtse Vecht had vroeger ene belangrijke functie als waterweg. Het was een verbinding tussen de Rijn en de Zuiderzee. Langs deze fietsroute groeiden diverse steden uit tot welvarende handelsplaatsen. Veel van de prachtige landhuizen die toen gebouwd werden zijn gesloopt, maar enkele enkele van de monumentale buitenplaatsen zijn nog intact. 

Onder de rook van Utrecht en Amsterdam heerst toch vooral rust in dorpjes als Baambrugge, Vreeland en Loenen aan de Vecht. Al kan het er op mooie dagen wel enorm druk zijn met fietsers. Daarnaast kom je ook langs prachtige kastelen en forten zoals Fort Nieuwersluis en het Muiderslot. 

Bij de Spiegelplas in Nederhorst de Berg buigt je route richting het zuiden af meekronkelend met de rivier. Aan het water bij Breukelen vind je dan de enige steenfabriek die niet met de grond gelijk is gemaakt. 

4. Ijssel en Posbank (Laag-Keppel), Gelderland - 60 kilometer

Deze route biedt volop afwisseling. Je ziet Gelderland in al zijn facetten. Je start de tocht langs de Oude Ijssel, bij Laag-Keppel, en rijdt richitng Doesburg. Bij knooppunt 37 kom je een sluis tegen met een hoogteverschil van maar liefst 5 meter. De rivier leidt je langs bossen, akkers en kastelen van de Achterhoek. 

Eenmaal aangekomen bij de Veluwe, staat de klim op de Posbank je te wachten. Voor wielerliefhebbers, op de racefiets of mountainbike, een must. Maar ook voor e-bikers of fietsliefhebbers op een ‘gewone’ fiets een belevenis. De klim is het echt waard, want hierna staat een prachtig uitzicht over de heide van de Veluwezoom op je te wachten. Hierna hobbel je naar beneden over de kinderkopjes van de straten van Doesburg. 

Let wel op: tijdens deze route steek je één keer de Ijssel per pont over. Kijk dus vooraf goed naar de vaartijden zodat je een extra 8 à 9 kilometer bespaard. 

5. West-Tholenroute (Sint-Annaland), Zeeland - 44,5 kilometer

Veel rustiger dan met deze fietsroute wordt het niet. Zelfs al het weer mooi is, is het niet overdreven druk hier. Over smalle dijken, vaak te midden van heel veel bloemen, is dit een prachtige rustgevende route. Je spot hier ook met gemak tientallen soorten vogels. 

De start van de fietstocht ligt in Sint-Annaland, een voormalige vissersplaats. Hier kun je een bezoek brengen aan het streekmuseum De Meestoof of langs het Nonnekeshuus wandelen. Dit huis heeft een grote brand overleefd terwijl een groot deel van het dorp in vlammen opging. 

Vervolgens vervolg je de route richting Stavenisse en Sint-Maartensdijk, dorpen die tijdens de Watersnoodramp niet gespaard werden. Daarnaast kun je genieten van het naastgelegen natuurgebied, de Pluimpot. Ook in de Scherpenissepolder is het een paradijs voor natuurliefhebbers, met zowel buitendijks (lamsoor een zeeasters) als daarbinnen veel speciale planten- en diersoorten. 

Benieuwd naar nog meer prachtige fietsroutes in ons eigen kikkerlandje? Klik dan op de knop hieronder voor nog meer inspiratie voor je volgende tocht. Ben jij nog opzoek naar een nieuwe fiets, kleding, accessoires? 

Bezoek dan World on Wheels op 16 en 17 september 2023 in Evenementenhal Gorinchem. Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het event? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *