World on Wheels ADkl

Fietsliefhebbers kunnen dit najaar hun hart ophalen op de eerste fietsbeurs voor consumenten in de Evenementenhal Gorinchem. ,,En wie op de fiets komt, krijgt een vip-behandeling’’, zegt mede-organisator Imo Muller.

De fiets is na de auto het populairste vervoermiddel in ons land, blijkt uit de meest recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Over het hele jaar fietsten Nederlanders van 6 jaar en ouder gemiddeld 979 kilometer. Om die afstand af te leggen zitten ze gemiddeld 92 uur op hun fiets.
,,En die populariteit is natuurlijk ook merkbaar voor ondernemers in de tweewielerbranche’’, zegt Muller.

Imo is betrokken bij de organisatie van de eerste fietsbeurs voor particulieren in de Evenementenhal Gorinchem. World on Wheels is pas op 16 en 17 september te bezoeken, maar het team van WoW is al volop bezig met het aanbod van mooie merken en het samenstellen van een uitgebreid tof programma.
De consumentenbeurs valt gedeeltelijk samen met de tweewielervakbeurs Velovak die op zondag 17 en maandag 18 september plaatsvindt. Deze vakbeurs voor de tweewielerbranche is al vijf jaar in de Evenementenhal Gorinchem te vinden. ,,Professionals met name de Nederlandse en Vlaamse fietsenwinkels ontmoeten elkaar hier. En tijdens de laatste editie ontstond het idee om ook een beurs voor particulieren op te zetten. Zowel de Evenementenhal als de branche weten dat er zeker interesse is.’’

Die kennis werd opgedaan onder de ondernemers op de beursvloer, maar ook door onderzoek onder fietsliefhebbers in het land. ,,We richten ons op twee belangrijke doelgroepen: de mensen die interesse hebben in een e-bike én de mensen die graag op een racefiets stappen om te ontspannen. Maar eigenlijk brengen we straks alles wat met fietsen te maken heeft onder één dak’’, zegt Muller.

Als het gaat om e-bikes, die markt blijft groeien. Dat blijkt uit de cijfers van RAI Vereniging en BOVAG: van de 855.000 fietsen die in 2022 nieuw verkocht werden, waren 486.000 een e-bike. ,,Dat type fiets is al lang niet meer alleen voor ouderen. Ook steeds meer jongeren stappen op een e-bike, zeker wanneer ze een flinke afstand naar school moeten afleggen. Bovendien is de e-bike in een aantal gevallen een serieus alternatief voor de auto als het om woon-werkverkeer gaat. En vergeet niet dat heel veel Nederlanders het heerlijk vinden om in hun vrije tijd een stukje te gaan fietsen.’’

Dat laatste laten ook de CBS-cijfers zien. Bijna de helft van alle fietskilometers die Nederlanders maken, wordt gereden om uit te gaan, te sporten en als hobby. ,,Mensen hebben daar ook geld over, zeker als het om de doelgroep gaat die op de racefiets stapt. Voor hen halen we de tien-topmodellen uit de professionele wielersport naar de Evenementenhal. Voor veel mensen niet betaalbaar, maar wel een fiets die ze graag van dichtbij bekijken.’’

Het blijft niet bij kijken alleen, belooft Muller. ,,Op het terrein aan de Franklinweg komt een parcours van anderhalve kilometer waar fietsen kunnen worden getest. We hebben bewust gekozen voor het najaar zodat fietsliefhebbers zich in de wintermaanden kunnen oriënteren op wat zij willen. De voorpret begint dus in de winter waarna in het voorjaar het echte genieten kan beginnen.’’

Beursbezoekers die op de fiets komen, krijgen een VIP-behandeling, belooft Muller. ,,Denk bijvoorbeeld aan aan een paar slippers op naar het event te gaan en bewaking voor je fiets. Met die inzet van onze bezoekers kunnen wij een deel van het parkeerterrein vrijhouden voor ons parcours. Bovendien leveren we zo een belangrijke bijdrage aan de CO2-reductie, een argument waarom al veel mensen bewust voor de fiets kiezen’’, aldus Muller.

Lees het artikel en meer op www.ad.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *